Bibliotheek Poperinge Openheid, toegankelijkheid en transparante structuur

Architectenbureau Buro II uit Roeselare tekende voor gebouw en inrichting. Onder meer het stadspark ligt aan de basis van het ontwerp waarbij openheid, toegankelijkheid en transparante structuur een hoofdrol spelen. Dat het bibliotheekgebouw door de architecten vrij strak is opgevat weerspiegelt zich in de opstelling van de bibliotheekkasten: net als de balie en leestafels opgesteld in een rechte lijn. Hierdoor wordt de openheid van de ruimte des te sterker benadrukt.

Kleurgebruik
De kleuren zijn zeer bewust sober gehouden. Er is gekozen voor een combinatie van wit, aluminium, antraciet en grijsbruin met als contrastkleur appeltjesgroen. De kasten zijn omberkleurig, een "warm" grijs, met een sterke bruine tint die uitstekend past bij de kleur van de gietvloer.

Opvallend
Bij het binnenkomen valt onmiddellijk de presentatiewand voor nieuwe aanwinsten op, waaraan op verschillende hoogtes schappen geplaatst kunnen worden voor frontaal presenteren. De wand heeft een dubbelfunctie; de andere zijde is de achterkant van tijdschriftenkasten met display.

Eén geheel
Het bibliotheekmeubilair vormt één geheel met het moderne gebouw. De horizontale inkepingen in de zijwanden van de kasten geven een transparant effect en benadrukken de strakke lijnen van het concept. Tegelijk zijn de kasten multifunctioneel en flexibel doordat de legplanken zowel horizontaal als schuin geplaatst kunnen worden, de media- en stripboekenbakken kunnen in de kasten worden gemonteerd en in de zijwanden kan men presentatieborden hangen.

Resultaat
Uit het gebruikersonderzoek van het Vlaams Centrum voor Openbare Bibliotheken blijkt dat bibliotheekbezoek te vergelijken is met een warenhuisbezoek. Net als warenhuizen worden de producten opvallend en aantrekkelijk gepresenteerd opdat bezoekers ze zullen lenen. Met de huidige mogelijkheden voor frontale plaatsing zoals de presentantiewand en verrijdbare themapresentatie is de bibliotheek in staat hieraan te voldoen.

Reactie van de klant
"De belangrijkste reden waarom we voor EromesMarko hebben gekozen, was de flexibiliteit van deze firma". De zijwanden van de rekken, de tijdschriftenboxen en de presentatieborden zijn aan de wens van de klant aangepast. "Het leuke aan het werken met EromesMarko is dat je als klant je wensen kenbaar kan maken, maar bovenal dat met die wensen rekening wordt gehouden! Alles wat technisch haalbaar was, werd speciaal voor ons geproduceerd". Twee citaten van een tevreden klant.

Opdrachtgever Gemeente Poperinge
Realisatie 2009
BVO 500 - 1.000 m²
Type bibliotheek Openbare bibliotheek
Land België

Producten

Services