Bibliotheek Waregem Nieuwe duurzame bibliotheek

De nieuwe bibliotheek heeft een atrium en oogt heel open en ruim. Er is ook een leescafé en een stille leesruimte. Opvallend: de gangen in de bibliotheek lopen in spiraalvorm, waardoor rolstoelgebruikers trappen kunnen vermijden.

130.000 bezoekers op jaarbasis
Met de start van het overkoepelende stadskernvernieuwingsproject ZuidBoulevard in 2009 werden de plannen voor de nieuwe bibliotheek een feit. De architecten Robbrecht & Daem en Goedefroo & Goedefroo bundelden hun krachten voor het project ZuidBoulevard.

De nieuwe bibliotheek is een plaats geworden van ontmoeting, bezoeking en ontroering. De tijd dat je een bibliotheek binnenkwam en onmiddellijk terecht werd gewezen met het obligate ssssst, ligt gelukkig achter ons. De bibliotheek ontvangt jaarlijks zo'n 130.000 bezoekers. Evenveel als het aantal boeken in de nieuwe bibliotheek!

Nieuwe duurzame bibliotheek
Voor de nieuwe bibliotheek kozen de architecten voor eerlijke materialen en bouwprincipes. De volledige constructie is opgetrokken in beton. De combinatie met hout voor alle schrijnwerk en meubilair zorgt verder voor een warme, huiselijke sfeer. Aan de binnenkant lijkt de nieuwe bibliotheek een glazen schijf met overkragende dakrand. Aan de buitenkant is een complexe architectuur zichtbaar. De eenvoudige gevel verhult immers een zacht oplopende spiraal rond een centraal atrium.

Met een oppervlakte van iets meer dan 3000m² is de nieuwe stadsbibliotheek niet enkel een verzameling van boeken. Je vertoeft er ook in de verschillende zithoeken, leeshoeken, bib box, stille leeszaal en het leescafé!

Opdrachtgever Stad Waregem
Realisatie 2016
Exacte BVO 3000 m²
BVO > 2.500 m²
Type bibliotheek Openbare bibliotheek
Land België

Producten

Services

Maatwerk
Signing
Inrichting